title

description

Kids Campus Jordaan

What could be more fun than building for children? This multifunctional building plays a central role in Kids Campus Jordaan, which was launched as a new concept in the city centre. The building includes part of a Montessori school, a childcare centre, the school gym and the local neighbourhood activity centre.

All the functions in the building have their own space but they also share communal areas. Additionally, all the circulation doubles up as functional spaces. Thus making it feasible to fit the entire programme within a limited space and budget, while creating extra space for internal expansion and a special greenhouse on the roof. Montessori children traditionally learn and play in and outside of the classroom and the interaction between age groups and different classes is strongly encouraged. This is reflected in the plans and the section of the building which facilitates this spatially.

In its own way this public building blends into the Unesco world heritage streets of the inner city. The whitewashed brick façade reflects light in an otherwise dark street and side-alley. Designing the side façade as a front façade lays the emphasis on the building as a physical link between the street and the public playground behind - which was integrally designed together with the school building. The south façade facing this playground is in fact a vertical garden and a seasonal sunscreen. Leaves filter the sun in the summer and disappear in the winter letting the sun penetrate deep into the building.
A playful and dynamic building which changes functionally throughout the day and visually throughout the seasons.
 

login